Tápéi Falunapok

Tápén több helyszínen 2010.06.11-13.

Indafotó képek

Tápé történelme

Tápé Árpád-kori település volt, nevét már 1138-ban említette oklevél Tapai néven. Részben várföld, részben hercegi birtok volt. A tatárjárás után elnéptelenedett várföldet IV. Béla király a szegedi telepeseknek adta a Vártó nevű halastóval együtt, amely a tatárok által legyilkolt Chupur nemzetségbelieké volt. Tápé 1973-ig Csongrád megye Szegedi járásához tartozott, 1973-ban csatolták Szegedhez.

Friss topikok

Archívum

A Tápai Honismereti gyűjtemény a Falunapok alatt június 12-13-án megtekinthető: 13-16 óráig a művelődési házban

2010.06.04. 08:42 - tapeifalunapok

Címkék: turizmus tápé falunapok kiállítás

 

1962-ben Molnár Imre tanár vezetésével a helyi Tanács megbízásából Honismereti Szakkör alakult, s ezzel egy időben elindult a néprajzi tárgyak gyűjtése is. Ez idő tájt Bálint Sándor gyakran megfordult Tápén. Tanítványaként Molnár Imre szíves örömest segített neki, gyűjtött anyagát véleményezte, sajátját rendelkezésre bocsátotta.
 A falu a kutatók és a gyűjtők számára aranybánya volt hagyományőrző volta miatt.
 

 

 

A honismereti, néprajzi közgyűjteményért dolgozó tanítónak mindenki szívesen adta oda a ládafiák, padlások rejtette kincseket.
"Tápén maradjon!" - csak ennyit kértek az adományozók. A Molnár család a mai napig szívén viseli a közgyűjtemény sorsát.
A falu Szegedhez csatolásakor és később is kaptak ígéretet az anyag méltó elhelyezésére, ám ennek teljesítése eddig csak részben sikerült: A gyűjtemény legszebb darabjai jelenleg a Heller Ödön Művelődési házban berendezett állandó kiállításon tekinthetők meg.
A KIÁLLÍTÁS ELŐRE EGYEZTETETT IDŐPONTBAN LÁTOGATHATÓ Molnár Mária Tel.: 06 20 950 3982

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tapeifalunapok.blog.hu/api/trackback/id/tr822055363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása